Montag, 6. April 2009

en sång om kärlek och död

Ah, vilken måndag som är som en söndag! Solsken på balkongen, glass och vin i angenäma mängder. Hur mycket som helst, alltså. Igår, när det verkligen var söndag, satt jag inspärrad på mitt utsugarjobb på ett galleri i Mitte och var vänlig och tillmötesgående mot en stor mängd ouppfostrade turister och andra väldigt snorkiga människor. Sånt tär på krafterna. Men! Mes nuits sont plus belles que vos jours. Brukar jag alltid tänka då, fast det inte ens är sant. ("Mina nätter är vackrare än era dagar", det är en fransk film, ganska sexig, och ett bra vardagsmotto, eller hur? I alla fall om man har det minsta att göra med tjänstesektorn.)

Men nazister på film hade jag ju utlovat. Det kan nog bli en lång serie, men jag håller mig strikt till min egen av slumpen präglade smak. Alltså, jag kom ju på det här eftersom Kate Winslet för närvarande spelar tilldragande i en film om skuld och nationalsocialismen, och jag oroar mig lite för att filmatiseringen inte ska kännas på samma sätt som romanförlagan. Och då slog det mig att jag kunde tipsa om filmer på temat den ruskiga tiden som känns ända in i benmärgen.

Gloomy Sunday från 1999. En tysk-ungersk produktion med skådespelare från båda länderna, varför den internationella titeln väl är den mest kända. Se den, jag lovar att ni inte blir besvikna.

Filmen utspelar sig i Ungern strax före och under andra världskriget. Till en början ett triangeldrama mellan den judiske restaurangägaren László Szabó (spelad av den tyske skådespelaren Joachim Król, i ♥ him), servitrisen Ilona (otroligt vacker!) och pianisten András (även han mycket stilig.) Tjusiga bilder, den fria kärlekens spänningar etc. András komponerar en melodi som han förärar Ilona, vilken är så sorglig att folk börjar ta livet av sig till den. (Tydligen finns det en historisk parallell, en ungersk pianist vid namn Rezsó Seress komponerade en “självmordslåt“ vid den här tiden, wikipedia informerar.) Ilona har ytterligare en beundrare, den tafflige, unge tysken Hans (spelad av rödlätte Ben Becker, ej släkt med Boris) som helst vill dränka sig när Illona inte vill ha honom. Ja, fast sedan går tiden, Hans återvänder till Tyskland men kommer tillbaka. I uniform. Ni kan ju tänka er hur det går.

Här nedan är en scen lite längre in i filmen, när Hans har kommit åter och kräver att András ska spela melodin som han gjorde förr. Men András har slutat spela den efter de många självmorden. Stämningen håller på att bli farlig, då ingriper Illona och börjar sjunga för att locka András till att spela. (Ungerskspråkig version, eftersom skådespelerskan Erika Marozsán är ungerska.)Och här är den tyska trailern. Den är sevärd, tar bara 45 sekunder, snälla klicka. Filmen i ett nötskal. Jag börjar lipa bara jag ser den.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen