Mittwoch, 1. April 2009

echt krass

Lieber Gott im Himmel, det är sommar ute! 17 grader!

Jag har ju varit inomhus i nästan en veckas tid och har tydligen missat den smygande processen. Det har verkat tämligen grått genom fönstret, och för årstiden kallt. Detta har medfört att jag nu i förmiddags chockats både av solljus och av insikten om att jag inte försått en enda planta till balkongen. Panik! Förra våren var min första med balkong, och jag ägnade hur mycket tid som helst åt att planera och fantisera om kommande blomsterprakt. Vid den här tiden då hade jag redan full fart på tomat, mexikansk tomatillo, en massa örter, luktärt och blandade blommor. Och nu är det redan första april!

Jag ska skynda mig och sätta tomat, kapuzinerkresse (vad heter de...de här röda&gula som slingar sig och som man kan äta...kan de heta krasse? Någonting-krasse.), och lite anspråkslösa ängsblommor idag. Men jag känner mig överrumplad, när jag stod i affären greppade min hand det mest självklara och jag har inte hunnit forma någon slags föreställning om hur jag vill att det ska se ut. (Note to self: Du har en smal, liten balkong där väggfärgen flagnar, på fjärde våningen där det blåser konstant, på vilket sätt skulle det spela roll om du hade börjat i mars med fantiserandet?)

Äh! Förresten kan jag tipsa om Berlins bästa handelsträdgård. Heter Der Holländer, alltså holländaren, och finns på två ställen i stan. Även på nätet! Jag har dock bara besökt den i Treptow, men den kan jag rekommendera å det varmaste. De har fin kvalitet på allt, stort urval och kunnig, vänlig personal. Ligger direkt vid S-Bahn Treptower Park, här är en vägbeskrivning. Förra året köpte jag världens finaste krukfötter där, i form av lejonhuvud. I år blir det väl till att investera i en eller annan planta också. Kanske hängande mynta? Verkar skojigt, jag har för mig att de annars brukar växa väldigt raka i ryggen och ta över rabatten om de får en chans. Eller ett litet rosmarinträd? Gud, så söt.

Kommentare:

  1. Åh, jag har haft ett litet rosmarinträd! Det var så fint, och jag tänkte att jag skulle gå ut och repa lite av bladen och ha på rostad potatis.. Det blev ju inte så mycket av det. Trädet dog ganska snart. Men nu blev jag pepp igen, jag har flyttat till en lägenhet med balkong åt söder, och där skulle jag vilja ha humle, och citronmeliss och stockrosor! Åh, vårkänslorna sprudlar!

    AntwortenLöschen
  2. Ja visst gör dom! Jag blev som sagt tagen på sängen idag när jag var ute, hur varmt som helst.

    Ska du inte ha rosmarin på balkongen i år om den är åt söder förresten? Jag har nyss läst mig till att de endast i full sol utvecklar sin fullständiga doftpotential. Eller var det lavendeln? Det gällde nog både när jag tänker efter. I alla fall blev jag glad, för jag har också söderläge och behöver sånt som orkar med det, allra helst trivs som sjutton i stekhet sol. Mmmm, rosmarin is my friend.

    AntwortenLöschen