Mittwoch, 8. April 2009

angående den filmatiserade nationalsocialismen

Borde jag förtydliga vad det är jag menar med sexiga nazister på film? Är det nödvändigt? Det tycks mig så självklart, men det kanske inte är det.

Naturligtvis menar jag inte att det är sexigt med nazister på vita duken, punkt slut. Det känns som en överflödig utsaga. Fast ibland när jag läser svenska bloggar stöter jag på ett sådant sorglöst förhållningssätt till den historiska nationalsocialismen att jag blir alldeles paff. Så kanske bör jag gå till botten med saken.

Kate Winslet satte igång det hela. Hon spelar ju en sexuellt tilldragande kvinna med ett förflutet som fångvaktare under nazitiden i en film som går på bio just nu. Man kan träta om huruvida det är riktigt att någon med så smutsig byk framställs som en fysiskt attraktiv person, dvs. mänsklig. I tysk press har det ofta varit en ryggmärgsreflex att motsätta sig skildringar av historiska nazister som något annat än just nazister, dvs. gärningsmän. När exempelvis filmen Der Untergang kom för några år sedan var det många som höjde rösten i protest mot att Hitler gestaltades som en helt vanlig hysterisk människa och därigenom så att säga “gjordes“ mänsklig. (Jag minns att jag hade ett gräl med en svensk vän om denna film när den hade visats i Sverige, vännen tyckte att den var spännande och bra, jag var av annan åsikt.) Men poängen ligger inte i en eventuell risk för ett bagatelliserande av den onda sidan, den ligger istället i det faktum att nazister alltid har varit mänskliga. Alla nazister var människor (och därför mänskliga) under hela sin levnad. Det är detta som är det näst intill outhärdliga; inga monster, bara människor som du och jag. Ibland sexiga. Här har vi nu min pudels kärna. Jag tycker att det finns något mycket förkastligt i att göra filmer som utspelar sig under den nationalsocialistiska eran om man som regissör inte orkar ta itu med detta. Det finns tusen filmer om denna tid som inte känns, eftersom de inte fångar in vidden av det fruktansvärda, nämligen detta att det var människor som utförde omänskliga handlingar. Det kunde ha varit du, du kunde ha varit en bödel, lätt om hjärtat. Det är troligare att du skulle ha varit det än någonting annat.

De filmer som die Kaschemme rekommenderar på temat sexiga nazister är alltså filmer som jag tycker är sevärda, eftersom de i mitt subjektiva tycke tar tiden och människorna som levde då på allvar.

Ben Becker som SS-soldaten Hans Wieck är en motbjudande gestalt, om än mänsklig. Men innan han kröp in i en SS-uniform var han en ung, snygg man, eller hur?

2 Kommentare:

  1. Hej, jag bor i München och det här var nog precis vad jag önskade mig. Jag vill så himla gärna åka till Berlin snart (senast -98) och det här var väl den bästa inspirationskälla man hade kunnat tänka sig. Vad trevligt! Skriv mer!

    AntwortenLöschen
  2. Och angående mänskliga nazister: ja, ja och ja.

    AntwortenLöschen