Sonntag, 26. April 2009

bücher kaufen, hier entlang

Oh vilken fin upptäckt jag har gjort! Ett fyrfaldigt hurra! Zweitausendeins har öppnat en filial i Mitte! Vid Oranienburger Tor, vilket alltså betyder att de nu även finns på ett ställe där man har vägarna förbi lite då och då. De har tidigare i Berlin endast funnits i Charlottenburg (ärevördiga stadsdel, jag skulle gärna bo i dig i en sjurummare med tre balkonger och 20-talsparkett i fullgott skick om du bara lät mig, jag lovar att smälta in och låtsas som om jag hörde dit, vad sägs?), på Kantstraße, men nu finns de som sagt också på Friedrichsstraße. Zweitausendeins firar för övrigt 40-årsjubileum i år – “Ofriserade sedan 1969“ som det står på deras egna sida, hittar man här.

Zweitausendeins är en bokhandel med egenproduktion som finns i de flesta större tyska städer, via mellanhänder finns deras sortiment också i många mindre. Och det är en sådan bra bokhandel! Här i Tyskland har vi ju fasta bokpriser, vilket jag tycker är ett anständigt sätt att hålla uppe nivån på litteraturen, men det innebär såklart också att en del böcker kostar skjortan. (Bundna utgåvor 20-30€, pocket 8-15€, fast det är åtminstone rejäl pocket och inte de här sladdriga sakerna som kallas pocket i Sverige.) Det som är så fint med Zweitausendeins är dock att deras utgivning och övriga sortiment är extremt prisvärt. Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! Till exempel har de en fetis-Kierkegaard (innehållande bl. a. Enten-Eller och Filosofiska Smulor, eller vad den senare nu må heta) på över tusen sidor för ynka 7,99€. Och en tvåspråkig utgåva av Illiaden & Odyssén, också för 7,99€. Ah, och en bok som jag har velat ha i min ägo länge – denna. Nyöversatt från franskan med anledning av Huysmans hundrade dödsdag. (Todestag, nej...man säger väl knappast dödsdag på svenska....men vad sjutton säger man då? Dödsjubileum? X antal år förgångna sedan X:s död? Eller kanske det verkligen heter dödsdag?... okej då.) En påkostad utgåva med bladguldskant och extravaganta herrar i efterordet för 17,90€, ja tack!

De har förresten ganska mycket konstböcker också, samt musik på CD och DVD. Vad kan man mer begära? Nya filialen i Berlin ligger här, och den i Charlottenburg ligger här.

Ibland finner man böcker på engelska hos dem, till exempel en fotobok med bilder från slutet av 1800-talet tagna i Sankt Petersburg när det begav sig. (Deras internetkatalog fixar inte länkningar till enskilda verk vidare bra, tyvärr, ursäkta.) Men besök kan alltså löna sig även om man inte talar tyska.

Kommentare:

  1. Das ist aber dann wirklich noch nicht lange, dass es in der Friedrichstr. auch noch ne Filiale gibt. Da müssen wir beim nächsten mal, wenni ch wieder da bin hingehen.

    AntwortenLöschen
  2. Da haste völlig recht, mein Junge. Bis morgen.

    AntwortenLöschen