Sonntag, 22. März 2009

kakelspektakel

Det finns en butik i Mitte som säljer kakel tillverkat efter jugendstiloriginal. Den som, liksom jag, föredrar en tjusig, flärdfull yta framför en minimalistiskt slätstruken kommer att få sitt lystmäte här. Golem heter de förresten, väl valt namn.

Man kan även titta in på nätet. Kolla den här till exempel, eller den här. För att inte tala om den här! Jag dör en smula när jag sitter här och bläddrar igenom deras bilder. Har till och med förälskat mig i en kakel...heter det bård fast det är mer som en kant?... i en kakelkant! Se så fin.

Den goda nyheten är att de också säljer enstaka kakelplattor, som man kan pryda sitt hem med om man inte har råd att inreda hela badrummet som man kanske skulle vilja. De flesta kostar runt 20 euro styck, men inte alla. Jag hittade en för 6 euro, som jag hängt upp till beskådan i dag. Vänligen bortse ifrån att jag är kass på att fotografera uppåt. Om man klickar kan man se hur motivet ter sig.Butiken ligger in den Hackeschen Höfen, alltså vid Hackescher Markt. Om man tar ingången från Sophienstrasse är det direkt till höger när man kommer in på gården.

Extrainfo:
Die Hackesche Höfe är ett gäng sammanhängande innegårdar med en hundra år lång tradition av hantverk och försäljning, dock ej oavbruten, inneslutna av mycket stiliga fassader här och var, inte överallt. Komplexet har en brokig, sorgliga historia som den delar med många andra byggnader i Berlin. Specifikt om Die Hackesche Höfe kan man läsa på tyska här.

Kommentare:

 1. den ena rubriken är underfundigare än den andra, det är en fröjd för ögat och själen att läsa. Om man bara inte bebodde en funkislägenhet så skulle jag gå kakelcrazy med en gång!

  AntwortenLöschen
 2. Whooohooo! Hurra för kommentar! Det var snällt sagt, tack, tack.

  Förresten är väl funkis inget hinder, bara viljan finns?

  AntwortenLöschen
 3. Åh, den som är på bild här är ju spektakulär! Använder man inte kakel i, typ.. medelhavsområdet, på balkonger? Uteplatser? Tänk den här + vit puts + medelhavets gröna färg!

  AntwortenLöschen
 4. Jaaa! Och sen ett svalt glas vitt vin som ser ut att anta vattnets färg när man blickar genom glaset. Hur underbart vore inte det!

  AntwortenLöschen