Samstag, 22. August 2009

die strafe beginnt

Godmorgon, det är fint och milt väder ute idag. Det är det väder som jag vill behålla till oktober; ljusblå himmel, ljummen sol, man kan gå med t-shirt om dagen och en liten kofta räcker framåt kvällen. Kan vi bestämma att det ska vara såhär nu? Många tack på förhand!

Jag sitter och dricker kaktuste vid mitt skrivbord, som har fått en semi-ny placering i rummet. Jag är nervös. På måndag ska jag påbörja ett jättestort översättningsprojekt som innebär att jag kommer att ha en enda arbetsgivare under tre månaders tid. Egentligen, eventuellt, womöglich, vermutlich, I guess innebär det också att jag måste flytta till Hamburg efter dessa tre månader om jag vill fortsätta arbeta för dem. De erbjuder en fastanställning som översättare, och ni kanske inte anar detta, men erbjudanden om fastanställning som översättare är nästan lika sällsynt som sabeltandade tigrar. Jag skulle på det hela taget falla ned på mina knän och gråta av tacksamhet om jobbet fanns i Berlin. Men hela grejen med Berlin är att sådana anställningar inte finns här, det är en naturlag, inget att bråka om, men ytterligare en sak ni kanske inte anar: Hamburg är Tyskland dyraste stad. Det var en nyhet i tidningarna för några veckor sedan, både Hamburg och Stuttgart har gått om München, som alltså är landets tredje dyraste stad, fast sedan länge har rykte om sig att vara dyra staden nummer ett alla kategorier. Tanken på detta skrämmer mig. Det enda som skrämmer mig ännu mer är insikten om att jag måste att lära mig den nya arbetsgivarens cat-tool. (Det är alltså en programvara som översättare jobbar med.) Jag är så fruktansvärt tekniskt obevandrad! Det är ett resultat av ett ursprungligt ointresse som nu har stegrats till ett lyte. Det är främst detta som orsakar min nervositet just nu, inte de där andra luddiga framtidsfunderingarna. Uh. Hur blev jag såhär?

Kommentare:

 1. "Jag är så fruktansvärt tekniskt obevandrad! Det är ett resultat av ett ursprungligt ointresse som nu har stegrats till ett lyte."

  Underbar formulering den andra meningen här! Och jag känner igen mig så.

  AntwortenLöschen
 2. Åh, tack! Det känns lite bättre nu när jag vet att jag iallafall är i gott sällskap! ;)

  AntwortenLöschen
 3. Äsch, det är inget farligt med CAT-grejerna. Det ser mer komplicerat ut än vad det egentligen är.

  Har du varit i kontakt med jättebyrån euroscript i Berlin egentligen? Visserligen inte världens bästa arbetsgivare, men om du nu verkligen inte vill lämna Berlin, menar jag.

  Fast egentligen borde jag väl gratulera till att du har fått jobb. Hamburg är ju också en utmärkt stad att leva i.

  /Johan

  AntwortenLöschen
 4. Hej Johan T!

  Åh,vad snällt med lite pepp! Nu har jag nästan lyckats trassla mig igenom det jag var så nervös för i förra veckan, men... känns som om det hela aldrig tar slut. Stånk! Är ett stressat nervvrak nu.

  Hamburg har jag bara upplevt flyktigt, men verkar trevligt. Ska dit på torsdag på för att lära mig mer om cat-toolen, hu. Kanske hinner jag se mer då.

  AntwortenLöschen
 5. Jag glömde, euroscript har jag aldrig haft något att göra med - har du jobbat för dem? Är de anständiga?

  AntwortenLöschen
 6. Jag har jobbat för dem, ja. Det var så min översättarkarriär började en gång i tiden. Det var mycket fint folk som jobbade där och jag lärde mig mycket. Tyvärr var det ett ganska hårt klimat i företaget men det var länge sedan och mycket kan ha hänt.

  /Johan

  AntwortenLöschen