Dienstag, 9. Juni 2009

kämmen liess er nicht sein haar

Hej, jag är uppstressad utan anledning. Jag har för långt hår och måste klippa mig, det tycker jag känns som en ansträngande sak att ta mig för. Håret bara växer och växer. Jag närmar mig Struwwelpeter, är det ett begrepp i Sverige?Dock inte vad det gäller naglar än så länge.

Den sedeslärande historien om Struwwelpeter ingår i en klassisk barnbok från 1800-talet. Den första versionen skall ha kommit på pränt så tidigt som 1844 i form av en julgåva som den
diktande psykiatern Heinrich Hoffmann ämnade för sin son. Drygt tio år senare hade verket tagit den skepnad som många tyskar är bekanta med idag, alltså med flera olika berättelser i ett och samma band. Hoffmann (1809-1894) var som sagt nervläkare, men ägnade en del av sin tid åt skriftställeri, inte enbart för barn, även om det är vad han har kommit att bli mest känd för. Som läkare strävade han efter att reformera det psykiatriska sjukväsendet, han menas vara en av de första som alls ägnade sig åt en slags ungdomspsykiatri. Dessutom var han politiskt engagerad, särskilt i virrvarret runt revolutionsåret 1848. (Men monarkist.) Han var från Frankfurt am Main förresten, ligger begraven där. Eftersom det slumpar sig så att det i år är 200 år sedan Hoffmann föddes arrangeras tydligen en Hoffmann-sommar där för den som är intresserad, antagligen mest lämpligt om man gillar barnlitteratur som fenomen.

Nu ska jag kamma mig ordentligen och sedan gå och lägga mig. Godnatt, Guten Nacht, bonne nuit. Bis demnächst.

UPDATE: Han heter Pelle Snusk på svenska!

Kommentare:

 1. Ah, jag som satt och peppade hela inlägget med att jag minsann visste vad han hette på svenska. Han är i alla fall MYCKET impopulär bland svenska pedagoger och har nog varit så sen femtiotalet, föga förvånande. Tror nog att han snarare har varit populärare bland barn än vuxna...

  På engelska heter han dock fortfarande Struwelpeter konstigt nog.

  AntwortenLöschen
 2. Men visst låter Pelle Snusk mycket...snuskigare... än Struwelpeter? Tycker jag iallafall. Struwelpeter känns mer som... tovigt, risigt hår, och inte så mycket... snusk! Fast vem är jag att klaga, onekligen är han ju en mycket snuskig typ så det är väl rätt passande ändå.

  AntwortenLöschen
 3. Men gud, han heter ju Struwwelpeter med 2 w, jag vet inte hur jag tänkte! Skyndar mig att ändra i texten så att ingen märker.

  AntwortenLöschen