Mittwoch, 27. Januar 2010

mmm hamam

Jag har jobbat som besatt med tämligen tradiga uppgifter rätt länge nu och min musarm vill inte ge med sig - jag tycker nog att mina leder och tillhörande nerver/kött/muskler har varit i bättre form. Vad ska man göra då? Tja, inte ska man sitta och sura på sin kammare och nöta handleden, jag vet nåt bättre: Hamam! Det känns dessutom som ett stort in yer face på de isiga temperaturer som vi dras med för tillfället. Jag ska bada mig varm och som bonus bli riktigt ren. Jag förväntar mig något i den här stilen, annars blir jag besviken:I och för sig är hemsidan för badet som jag ska besöka långt mer prosaisk, aber die Hoffnung stirbt zuletzt. Rapport följer.

Kommentare:

 1. Hamam blir fint. Webbsidan är ett understatement. Där finns ju heller ingen chokladfabrik. Cees Nooteboom har skrivit fint om ett isigt, vintrigt Berlin (Charlottenburg, Knesebeckstrasse, min gata) i Allerseelen. Om man skriver ”tradig” – är man smålänning då, kanske skåning? Bo

  AntwortenLöschen
 2. Hej! Tyvärr måste jag rapportera att hamambadet på Mariannenstrasse inte håller riktigt samma klass som på bilden i mitt inlägg... Men det passade ju bra att vara därinne i värmen medan snöovädret rasade som värst iallafall.

  Om man säger "tradigt" är nog chansen stor att man är skåning eller blekingebo, något lägre sannolikhet för att man är smålänning, dock endast något. Jag är från södra Småland och där går det fint att säga "tradigt". Könstigt att folk inte gör det överallt!

  AntwortenLöschen
 3. Hej!

  Tråkigt med badet. Far till Istanbul!

  Varför är det mindre sannolikt om man är smålänning? Jag är också från södra Småland – Allbo härad. Det var tradigt över allt när jag växte upp, så att säga. I Skåne där jag nu bor är det tradigt rätt sällan. Tycker jag något är tradigt här, känner jag mig som en smålänning.

  Tjugotalet, die Klassische Moderne, die Weimarer Republik: historiens clou. Jag jobbar med samhällsvetenskap, essäistik, journalistikfrån den här tiden. Finns hur mycket som helst. Benjamin? Kracauer? Intressant med denna tid är kombinationerna, överskridandena av genrer. Jag vet förstås inte vad du gärna översätter.

  Snöstorm i Lunden!

  Bo

  AntwortenLöschen
 4. Jo men det här med tradigt, det avtar ju högre upp man kommer, alltså ju längre norrut man beger sig i Småland. Jag tror inte att de säger det i Jönköping t.ex. På wiktionary anges det för övrigt som en skånsk term, och min förmodan är att det är ett allmänt vedertaget uttryck i södraste delen av landet, dock sjunkande i popularitet måhända.

  Vad det gäller tjugotalet vill jag ha ett underhållande skönlitterärt verk av god kvalitet, inte alltför omfångsrikt. Och inte alltför experimentellt språk kanske. Jag har i princip bestämt mig för Klaus Mann eftersom han är väldigt litet översatt till svenska och jag störtförtjust i honom. Men den som lever får se!

  AntwortenLöschen
 5. Jag läste härförleden Der Wendepunkt och hade dessförinnan läst Die Welt von Gestern av Stefan Zweig. Den senare vaknade aldrig till liv, Manns bok är superb. Ta Mann du!

  Min tes: man säger tradig i skogslandskapen.

  Bo

  AntwortenLöschen